Δευτέρα 14 Ιανουαρίου 2008

ΕΠΙΣΦΑΛΕΙΑ

ΕΠΙΣΦΑΛΕΙΑ - "ΓΑΛΕΡΑ"

Στόχος της απεύθυνσης μας σε εσάς όλους είναι η δημοσιοποίηση μέσω του περιοδικού "Γαλέρα" του θέματος της επισφαλούς εργασίας. Γνωρίζουμε ότι το θέμα είναι τεράστιο και καλύπτει ευρύτατο φάσμα εργαζόμενων. Γνωρίζουμε επίσης ότι κάθε κλάδος παρουσιάζει ιδιαιτερότητες και ως προς τις συνθήκες εργασίας, τις αμοιβές, τα προβλήματα, τις διεκδικήσεις. Προκρίναμε να απευθυνθούμε σε εσάς μια και πιστεύουμε ότι οι πιο αρμόδιοι για να μιλήσουν είστε εσείς οι ίδιοι που βιώνετε την επισφάλεια αλλά ταυτόχρονα την πολεμάτε.
Θεωρήσαμε άστοχο να γράψουμε ένα άρθρο συλλέγοντας στοιχεία και παραθέτοντας αριθμούς (χωρίς να παραγνωρίζουμε την αξία και αυτών).

Ψάχνοντας το θέμα καταλήξαμε να το χωρίσουμε σε δύο συνέχειες. Η πρώτη να αφορά στον ιδιωτικό τομέα και η δεύτερη στο δημόσιο. Φιλοδοξία μας είναι να παρουσιάσουμε όσο το δυνατόν περισσότερες συλλογικότητες ώστε να βοηθήσουμε κι εμείς στη δημοσιοποίηση του προβλήματος αλλά και των εγχειρημάτων αντίστασης και διεκδίκησης (των αυτονόητων). Για το πρώτο κομμάτι έχουμε έρθει σε επαφή με τον ΣΕΦΚ, τους μισθωτούς Τεχνικούς, το Σύλλογο Υπαλλήλων Βιβλίου και Χάρτου, τους εργαζόμενους της WIND, και τους "ενοικιαζόμενους" της Eurobank.
Καταλαβαίνετε ότι ο χώρος σε κάθε έντυπο είναι περιορισμένος. Για το συγκεκριμένο κείμενο "έχουμε" 2.200 λέξεις (3 σελίδες). Άρα η κάθε συλλογικότητα καλείται να απαντήσει με 150 λέξεις για κάθε μια από τις ερωτήσεις που θέτουμε παρακάτω. Το ξέρουμε ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο αυτό που σας ζητάμε αλλά διαφορετικά θα έπρεπε να επιλέξουμε εμείς αυθαίρετα μία δυο περιπτώσεις και να τις παρουσιάσουμε εκτενέστερα.

Επίσης σκεφθήκαμε ότι θα ήταν χρήσιμο να δημοσιεύσουμε σε ένα πλαισιάκι τα "στοιχεία" των σωματείων σας: χρόνος ίδρυσης, αριθμός μελών, δυναμική του σωματείου (πώς/πότε πλαισιώθηκε, μαζικοποιήθηκε κ.λπ.) τρόποι επικοινωνίας μαζί σας.

Επιλέξαμε τα τρία παρακάτω ερωτήματα να απαντηθούν γραπτά, ώστε να αποδοθούν χωρίς αλλαγές ή επιλογή (αρκεί να τηρηθεί το όριο λέξεων...):

1. Ποιο είναι το πρόσωπο της επισφάλειας στον κλάδο εργασίας σας;
2. Πώς αντιδρούν απέναντι στη δημιουργία του σωματείου οι εργοδότες;
3. Όλον αυτόν τον καιρό που δραστηριοποιείστε έχουν υπάρξει αποτελέσματα της δράσης σας και τι σκέφτεστε να διεκδικήσετε στο άμεσο μέλλον;

Ελπίζουμε ότι θα καταφέρουμε μέσα στην εβδομάδα να κάνουμε μια συνάντηση όλοι μαζί για να αναδειχτούν και κάποια άλλα χρήσιμα "κέντρα" από τη συζήτηση και να ενισχύσουμε λίγο το άρθρο...

Σας ευχαριστούμε πολύ

Αν υπάρξουν απορίες μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί μου στο 6976-266.387 Μπολώτα Μυρτώ. Ευχαριστούμε.